Consumatorul, iubitor de vin, este terorizat de existenţa unei ştiinţe abstracte a potrivirii vinului cu gastronomia. Iată cîteva propuneri pe care iţi sugerez să le încerci cu încredere.
- Pui sau peşte gătit uşor, servit cu orez, cartofi natur sau legume înăbuşite: Sauvignon Blanc (ex. Fautor, Purcari, Carlevana, Cricova, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici).
- Pui la cuptor/rotişor merge bine cu vin roşu uşor sau tînăr: Pinot Noir (ex. Chateau Vartely, Purcari, Acorex Wine ), Cupajuri (ex.Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni), Beaujolais (ex. Cricova Merlot).
- Pui cu sos alb: Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Feteasca Albă (ex. Cricova, Carlevana, Chateau Vartely).
- Ton proaspăt grill: Chardonnay baricat (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Pinot Noir (ex. Chateau Vartely, Purcari, Acorex Wine), Carmenere (ex. Equinox), Merlotage (ex. Carlevana).
- BBQ vită are nevoie de vin roşu, taninos: Cabernet Sauvignon (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni, Chateau Vartely, Mezalimpe, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca), Malbec (ex. Dionysos-Mereni), Shiraz (ex. Equinox).
- Vită (steak): Cabernet Sauvignon (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni, Chateau Vartely, Mezalimpe, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca).
- Vită cu sos maro/de vin: Cabernet Sauvignon (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni, Chateau Vartely, Mezalimpe, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca), Shiraz (ex. Equinox), Malbec (ex. Dionysos-Mereni).
- Porc cu grăsime la cuptor sau fiert: Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici).
- Miel: Shiraz(ex.Equinox), Cabernet Sauvignon (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni, Chateau Vartely, Mezalimpe, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca)
- Carne de vanat: Cabernet Sauvignon (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni, Chateau Vartely, Mezalimpe, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca), Merlot (ex.Fautor, Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni, Chateau Vartely, Mezalimpe, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca)
- Gîscă sau rata cu sos de fructe: (vin alb) Riesling de Rein (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca), (sau rosu) cupajuri (ex.Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni), Shiraz (ex. Equinox).
- Mîncăruri gătite cu fructe dulci sau zahăr, au nevoie de vinuri demiseci sau dulci: Auriu (ex. Vinuri Taraclia), Shervin Ialoveni, Agrovin Bulboaca, Acorex Wine, Cricova.
- Deserturi sau dulciuri au nevoie de vin dulce. Icewine (Chateau Vartely, Cricova), Muscat(Agrovin Bulboaca, Acorex Wine, Chateau Vartely).
- Fructe: vin alb foarte fructos. Sauvignon Blanc (ex. Fautor, Purcari, Carlevana, Cricova, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Traminer (ex. Fautor, Acorex Wine, Mileştii Mici).
- Snacks ca: masline, alune sărate, stridii, anchoa au nevoie de vin alb foarte acid: Vin alb Riesling de Rein (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca), sau vin spumant şi Champagne (ex. Cricova, Chateau Vartely).
Somon, oricum ar fi gătit nu greşiţi niciodată cu un vin alb sec şi acid.
- Somon negătit (sachimi): Riesling de Rein (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca).
- Somon afumat: Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Riesling de Rein (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca), Vin spumant sec (ex. Cricova, Chateau Vartely).
- Somon gatit:Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Vin spumat sec (ex. Cricova, Chateau Vartely).
- Pasta cu sos alb sau sos de brînză: Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Pinot Gris (ex. Dionysos-Mereni, Purcari, Mileştii Mici).
- Paste cu sos de tomate: Pinot Noir (ex. Chateau Vartely, Purcari, Acorex Wine ) Riesling (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca).
- Pasta cu fructe de mare: Rose(ex. Cricova, Dionysos-Mereni, Purcari, Fautor, Chateau Vartely, Mezalimpe), Riesling (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca), Sauvignon Blanc (ex. Fautor, Purcari, Carlevana, Cricova, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), Feteasca Alba (ex. Cricova, Carlevana, Chateau Vartely).
- Pizza: vinul simplu, tînăr, uşor alb sau roşu.
- Salată cu dressing cremos pe baza de maioneză sau smîntînă: Vin alb Sauvignon Blanc (ex. Fautor, Purcari, Carlevana, Cricova, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici), , Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici) , Riesling de Rein (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca).
- Salată cu dressing de vinegar sau oţet balsamic. Sau salată simplă. E dificil de împerecheat cu vin pentru ca aciditatea din dressing face ca vinul sa fie fad. Însa se poate alege un vin alb acid care se consumă înainte sau dupa salată.
- Mîncare „fusion" sau asiatică foarte aromată: Riesling (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca).
- Mîncarea picantă (nu exagerat) asiatică sau indiană are nevoie de vin picant. Shiraz (ex.Equinox). Vinuri coapte Sauvignon Blanc Blanc (ex. Fautor, Purcari, Carlevana, Cricova, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici). Merlot (ex. Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca). Pentru că ingredientele picante din mîncare reduc dulceaţa din vin este recomandabil să alegeţi un vin mai dulce.
- Suchi: Chardonnay (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici).
- Calamari grill sau prajiţi: Vin alb acid Riesling de Rein (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca).
- Brînză cu mucegai albastru: vin dulce.
- Brie şi Camembert: Beaujolais(ex. Cricova), Pinot Noir (ex. Chateau Vartely, Purcari, Acorex Wine ), vin roşu fructos şi uşor.
- Parmesan; vin rosu taninos.
- Cascaval: Merlot (ex. Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca), Shiraz (ex. Equinox), Riesling de Rein (ex. Fautor, Vinăria Ţiganca).
Iată şi cîteva combinaţii pentru Sărbători:
- Porc la tavă, suculent şi apetisant, servit cu cartofi natur, face pereche bună cu vinul roşu moale şi catifelat de o corpolenţă medie precum Merlot (ex. Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca), sau Malbec (ex. Dionysos-Mereni).
- Tradiţionalii cîrnaţi de porc cer a fi udaţi cu un vin roşu uşor, nepretenţios, Rara Neagră (ex. Purcari, Dionysos-Mereni) sau dacă sunt foarte condimentaţi cu-n Shiraz (ex. Equinox) cu o caracteristică de piper şi condiment sau chiar un Carmenere (ex. Equinox) ierbos cu tanini fermi şi arome de pămînt.
- La sarmale, cu cît sunt mai grase cu atît vinul trebuie sa fie mai acid, tînăr, purpuriu, plin de vioiciune.(ex. Cricova, Chateau Vartely).
- Costiţă de porc sau friptură de porc, merge bine cu un Shiraz (ex.Equinox) corpolent şi fructos din regiuni calde Sudul Moldovei.
- Curcanul la cuptor, cere un Chardonnay , greu şi untos, baricat (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Carlevana, Chateau Vartely, Acorex Wine, Mileştii Mici) sau vin roşu uşor delicat şi elegant: Pinot Noir (ex. Chateau Vartely, Purcari, Acorex Wine ).
- Pentru friptură de vită pregătită în sînge sau mediu, încercaţi un vin roşu plin şi corpolent din Cabernet Sauvignon (ex. Equinox, Fautor, Purcari, Cricova, Dionysos-Mereni, Chateau Vartely, Mezalimpe, Acorex Wine, Mileştii Mici, Vinăria Ţiganca).
- Cu cozonaci aş încerca un vin uşor dulce, Traminer (ex. Fautor, Acorex Wine, Mileştii Mici), Muscat (ex.Cricova, Agrovin Bulboaca, Chateau Vartely).
- Nu uitaţi de Champagne sau de un vin spumant bun, făcut după metoda tradiţonală, elementul care marcheaza momentul de sărbătoare şi da oricărei mîncări o notă de eleganţă şi rafinament. Foarte dinamic, vinul spumant, spumos, Champagne sau chiar un Frizante, este alegerea bună pentru aproape orice mîncare... fie carne roşie sau albă, peşte sau desert.(ex. Cricova, Chateau Vartely, Mileştii Mici).
- Şi pentru bugetele de criză sau iubitorii de bere care trebuie convertiţi, recomandăm un "bag in box", roşu şi alb în amestec, pentru mai multa complexitate, încalzit doar (pentru a nu-l vlagui de toate aromele) cu scortişoara, cuişoare şi ghimbir, servit cu felii de portocale şi gutui. (ex. Cricova, Bostavan, Acorex Wine)
Experimenteză şi alte combinaţii. Vei fi surprins să descoperi gusturi încîntătoare!