Logare
0 Coș
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 MDL
0 Coș
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 MDL

Renașterea cramei lui Oksinoit

Renașterea cramei lui Oksinoit

Scurt istoric

la monumentul arhitectural

„Casa I.A. Oksinoit”

Chișinău, Sciusev Str. №62

 O clădire cu două etaje situată la colțul străzii Pușkin (fosta str. Gubernskaia) și Șciusev (fosta Str. Leovskaia), cu vedere la o fațadă de pe strada Pușkin, iar cealaltă, mai alungită, pe strada Șciusev, așa-numita „Casa Oksinoita” - monument arhitectură de importanță municipală.

* * *

La mijlocul secolului al XIX-lea, o moșie a orașului (un teren curte cu clădiri), situată în prima parte a orașului Chișinău, la colțul străzilor Leovskaia și Gubernskaia, proprietarul orașului Chișinău Pavel Stepanovici Lyulya. După ce a împrumutat o sumă mare de bani de la medic, consilierul de stat Joseph Khristoforovich Klepatsky, Lyulya nu a putut plăti împrumutul creditorului și imobilului său (imobil) în timpul licitației, de unde a cumpărat proprietatea lui I.S. Klepatsky (apropo, ofertant unic). Curind Klepatsky a murit și toate capitalurile și bunurile sale imobiliare, inclusiv moșia , au trecut moștenitorilor săi, fii tineri, peste care s-a stabilit tutela înainte de virsta lor perfectă.

După ceva timp, văduva s-a interesat de moșie, nobila femeie Elizaveta Zakharova, care a cumpărat moșia de la tutorii ei în două vizite (fiecare jumătate), din moment ce a fost considerată mai profitabilă să scape de proprietate, pentru că era mai bine să părăsească proprietatea, în stare defectuoasă, după cum se menționează în document: „Imobiliare situate în prima parte a orașului Chișinău la colțul străzilor Gubernskaia și Leovskaia, la marginea străzii Leovskaia, la care sint 15 sazhens și 1 arshin iar pe cealaltă strada Gubernskaia de-a lungul căreia se află 20 sazhens și 3/4 arshin ... Această proprietate este împrejmuită cu un gard din lemn vechi și este alcătuită din următoarele părți: A, casă veche de piatră cu un etaj, acoperită cu dale, aproximativ 5 camere cu fii, un coridor vechi din lemn, o pivniță lingă casă, podele, uși, ferestre și sobele sint vechi, acoperișul este vechi și locurile s-au scurs; B, clădire învechită de un singur etaj, înotătoare de răchită, șindrilă acoperită, în care sunt două camere cu fii ...; C, scindură dărăpănată, șopron, în două camere separate; „D, o pivniță din lemn dărăpănată și E, un adăpost vechi din lemn, acoperit cu mătase”.

Dar Zakharova nu avea de gâid să se angajeze în amenajarea moșiei și a vindut-o repede comerciantului din Chișinău, Ihel Berkovici Lipkanski, după ce a sudat în această tranzacție citeva sute de ruble.

  1. B. Lipkanskii a deținut imobilul timp de 7 ani și, probabil, a depus anumite eforturi pentru menținerea clădirii într-o stare mai bună. La 21 mai 1893 vinde moșia cetățeanului din Chișinău Menasha Berkovich Oksman, care, la rindul său, aproape exact un an mai tirziu, la 27 aprilie 1894 revinde moșia comerciantului Itsek Alterovich Oksinojt, apoi există o parcelă curte cu clădiri: „Casă de piatră cu un etaj; lungimea este de șase sazhens și podeaua arshin, lățimea este de cinci sazhens există cinci camere și una din față, dintre care două camere sunt fără etaje, înălțimea casei este două camere - două etaje sint sub această casă: o pivniță este întreaga lungime a casei și la intrare ograda, precum și o construcție de vinătoare și rulouri etc.

Deci, în 1894, singura clădire din piatră a fost fixată pe moșie - o casă cu cinci camere cu o pivniță pentru a ridica întreaga lungime a casei, iar la 7 ianuarie 1897, cind Oksinoit a depus un document (pentru închirierea impozitelor pe apartamente), care descrie apartamentul care este în construcție pe moșia sa, apoi indică 27 de camere. Printre apartamente, este indicată taverna proprietarului și magazinul alimentar deținută de A.S. Idelman. Astfel, se dovedește că toate aceste apartamente existau deja în 1896. În anul următor, împreună cu apartamentele închiriate, sunt indicate și crama lui Oksinoit, magazinul de vinuri de la Trezorerie și magazinul alimentar Khaim Veksler.

Datele de mai sus ne-au determinat să presupunem că în 1894-1895 Oksinoit a întreprins construcția de noi clădiri în curte. Pe de altă parte, reconstrucția vechii case de piatră din pivniță, în urma căreia a existat o clădire cu două etaje cu un subsol extins, adică. obiect actual existent - monument al arhitecturii. / Dacă urmăm o astfel de logică de reparație și construcție, atunci partea inferioară a clădirii este rămășița unei case cu un etaj, dărăpănată, iar partea superioară (etajul doi) este o clădire anexă. /

* * *

Pe toată durata existenței clădirii (probabil din 1895), nu numai prin schimbul de proprietari, ci chiar și cu cele mai mici schimbari ai formațiunii sociale, primul etaj a funcționat întotdeauna ca instituție comercială, desi au fost schimbari de deumiri, ci de publicitate . În ordine cronologică arată astfel: 1896-1898 - han, magazin alimentar - crama, magazin de vinuri, magazin alimentar; aproximativ din 1908 - magazinul lui I.Oksinoit, 1920-1930. și pină în 1940 - magazinul lui D.Oksinoit; în ultimii ani de război (perioada sovietică) - magazin alimentar nr. 9 "Gorpischetorga", magazinul "Asociația" Mineralnie Vodi "Avtomat"; În prezent - Restaurant, Sala de Degustare Wine.MD.

Informații istorice scurte sint compilate pe baza surselor istorice și arhivistice stocate în Muzeul Național al Economiei Naționale (Arhivele Naționale din Republica Moldova).

Scurtul istoric a fost efectuat de:

 

09.12.2018                                                                                                                          D. Kovali

Alte articole
Excursie Chateau Vartely
”CHATEAU VARTELY” Rezervare: tel/fax (+373 022) 808705; Mob. (+373) 60137788, email: welcome@wine.md
6165
Peste 80% din vinul produs în Republica Moldova — exportat în 57 de state
Peste 80% din vinul produs în Republica Moldova în anul 2022 a fost exportat în 57 de state, iar prețul unui litru de vin exportat a înregistrat o ușoară creștere. Cantitatea totală de struguri prelu ...
4652
Istoria vinăriei Leuntea Vin
Fabrica de vin “Leuntea-Vin” împreună cu localitatea Leuntea unde este situată, reprezintă o valoare istorică în regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una din cele mai vechi fabrici vinicole pe terito ...
3581
1897