Logare
0 Coș
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 MDL
0 Coș
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 MDL

Ce este un decantor și de ce este nevoie de el?

Ce este un decantor și de ce este nevoie de el?

Ce este decantarea și de ce este necesară?
Decantarea este procesul de turnare a vinului dintr-o sticlă într-un decantor special (decantor). Decantarea vinului este necesară pentru a satura vinul cu oxigen (începe procesul de aerare) și a îndepărta sedimentul.

În plus, se remarcă un punct estetic: vinul arată foarte frumos în decantor.

Procesul de decantare are 5 avantaje principale:

1. Gust îmbunătățit datorită aerării. Când turnați o băutură într-un decantor, lichidul, care a fost depozitat anterior într-o sticlă și și-a schimbat compoziția chimică, este saturat cu oxigen.

2. Separarea sedimentului de lichid. De obicei, rămâne o cantitate mică de produs pe fundul sticlei. Apare de obicei în timpul învechirii vinului. Băuturile roșii, în special porturile fine și vinurile vechi, conțin mai mult sediment, în timp ce albii tineri conțin mai puțin. Prezența sedimentului nu dăunează mult, dar poate afecta gustul și postgustul, făcându-l amar și neplăcut. Turnarea încet a băuturii din sticlă în decantor va ajuta la separarea sedimentului și va face lichidul limpede.

3. Oferirea vinului la temperatura dorită. Dacă băutura a fost păstrată la rece, atunci cel mai bun și mai rapid mod de a o încălzi este decantarea.

4. Îmbunătățirea calităților aromatice ale vinurilor reduse. Astfel de băuturi practic nu au fost expuse la oxigen și, prin urmare, pot avea un gust și o aromă neplăcută. Pentru a returna proprietățile gustative, băutura trebuie turnată într-un decantor și lăsată să se satureze ceva timp.

5. Îndepărtarea reziduurilor de plută din vin. Uneori, materialul de plută se poate sfărâma și rămâne în sticlă. Dacă apare o astfel de problemă, trebuie să turnați vinul într-un decantor folosind o sită sau orice filtru suplimentar. Acest lucru va ajuta la eliminarea particulelor mici de plută din băutură.

Durata decantării depinde de vârsta și tipul de băutură:
spumant – până la 30 de minute;
roșu – de la 20 de minute la 2 ore;
roz și alb – până la 30 de minute.

https://wine.md/catalog/accesorii/vacuvin/vacu-vin-swirling-carafe

https://wine.md/catalog/accesorii/decanter/decantor

Alte articole
Vin fiert dupa reteta germana: Glintwein
In aceasta perioada a primaverii noi dese ori racim, apare gripa sezoniera care ne da multe batai de cap. De aceea noi va oferim cel mai bun remediu de tratament. De ce sa ne ticsim organizmul cu tot ...
5319
Istoria companiei Novak
Novak este o nouă privire asupra vinificației tradiționale din regiunea de sud a Moldovei, care combină tradiții și tehnologii inovatoare, tendința de înaltă calitate în fiecare sticlă produsă. Vinuri ...
3166
Istoria companiei Timbrus
TIMBRUS este un proiect internaţional de creare a unor vinuri moldoveneşti principial noi de categoria premium. Denumirea provine de la cuvântul «timbru» – fiscal sau poştal, care este un simbol al sc ...
2720
1406