Caracteristicile paharelor pentru vin
Paharul de vin este compus din mai multe parti, majoritatea avand un rol important in privinta gustului vinului. Acestea sunt: baza paharului, piciorul, cupa si marginea superioara a cupei. In plus fata de acestea mai este importanta si culoarea sticlei din care sunt facute paharele.
Pentru vinul rosu iti recomandam sa alegi un pahar cu o cupa mai ampla. Aceasta trebuie sa fie mai plina si rotunjita, cu deschizatura larga, astfel incat aroma vinului sa fie usor simtita de catre bautor. De asemenea, aroma complexa si gustul puternic al vinurilor rosii necesita un pahar de dimensiuni mai mari pentru ca vinul sa intre in contact cu mai mult aer.
Un tip specific de pahare pentru vinul rosu este reprezentat de paharul bordeaux, care este mai inalt decat un pahar obisnuit pentru vin rosu, insa cupa nu este la fel de mare. Acest pahar este folosit pentru soiuri mai puternice de vin rosu, cum sunt Cabernet si Merlot. Un alt tip de pahare pentru vinul rosu este reprezentat de paharul burgundy, folosit pentru soiuri mai slabe de vin, asa cum este Pinot Noir. Acesta nu este la fel de inalt precum paharul bordeaux, avand in schimb cupa mai ampla decat a acestuia.
Sunt acceptate doua tipuri de pahare pentru consumul vinului rose: cele cu o cupa scurta si usor tuguiata sau cele cu cupa scurta si putin evazata. Avand in vedere ca vinurile rose au o fermentatie similara cu cea a vinurilor albe, poti sa alegi un set de pahare pentru vin alb in caz ca nu gasesti unele speciale pentru rose. Totusi, daca preferi un set special, trebuie sa stii ca paharele cu forma usor evazata sunt potrivite pentru vinurile rose tinere, pe cand cele cu forma alungita sunt recomandate pentru vinurile mai mature. Cupa paharelor rose pentru vin matur este scurta si rotunjita la baza, asemanatoare cu cea a paharelor pentru vin rosu.
Paharele pentru vin-desert sau pentru vin fortificat trebuie sa aiba in componenta sa pahare mai mici, astfel incat vinul sa fie directionat in spatele cavitatii bucale, avand in vedere gustul puternic pe care il are. Vinurile-desert si cele fortificate au in general o concentratie mai mare de alcool, acesta fiind inca un motiv in plus pentru care paharul trebuie sa contina dimensiuni mai mici, deoarece si cantitatea consumata va fi mai mica.
Vinul spumant se refera atat la sampanie, cat si la vinurile aperitiv, cum este Prosecco. Paharele pentru vin spumant trebuie sa aiba o cupa cu lateralele drepte sau doar usor curbate. De asemenea, cupa trebuie sa fie inalta si ingusta pentru ca vinul spumant sa isi mentina carbonatarea si aroma un timp cat mai indelungat. Piciorul paharului de sampanie trebuie sa fie suficient de inalt, pentru a impiedica atingerea cupei de catre mana. In fond, vinul spumant trebuie servita extrem de rece!
Daca circumstantele nu iti permit sa alegi cate un pahar pentru fiecare tip de vin amintit mai sus, iti recomandam sa cumperi un set de pahare universale, care pot fi folosite cu succes pentru toate tipurile de vin. Desi experienta nu va fi la fel ca cea pe care o vei avea atunci cand vei combina paharul potrivit cu un anumit soi de vin, aceste pahare sunt practice si iti ofera versatilitate si eficacitate la un pret accesibil. Cupa paharelor universale pentru vin are un design de compromis intre cupa paharelor pentru vin alb si cea a paharelor pentru vin rosu, fiind astfel potrivita pentru consumul ambelor tipuri de vin.