Fabrica de vin “Leuntea-Vin” împreună cu localitatea Leuntea unde este situată, reprezintă o valoare istorică în regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una din cele mai vechi fabrici vinicole pe teritoriul Basarabiei din 1817, a dat start industriei vinicole în acea regiune, introducând în domeniu ştiinţa şi tehnologia de producere din Europa şi a fost recunoscută la nivel internaţional. După aderarea Basarabiei la Rusia, fiind loc deosebit, cu mare dorinţa foştii militari şi persoanele oficiale au început să procure pământurile şi proprietăţile private locale. În rândul acelora a fost generalul-locotenent francez Ponset, om deştept, sofisticat şi bogat, cu talent de organizator, care a ales anume acest loc pitoresc, dar pustiu, cu ideea de a-l dezvolta. În scurt timp a format fabrica de vin, a ziduit o casă în care locuia, înconjurată cu grădină şi parc.
Prima apreciere înaltă a vinurilor din Leuntea a fost la expoziţia din St.Petersburg în 1847. Apoi şi în alte concursuri, păstrând statutul unei mărci onorabile.
Crama, remarcată în istorie, a rezistat până în prezent şi aparţine fabricii de vin ,,Leuntea-Vin''. La fel, cum şi în trecut, în această cramă se păstrează vinul în bariquri din lemn.
Vinul este produs de proprietarul fabricii Dmitrii Cissa. Este un oenolog cu experiența în producere de peste 45 ani, care de sine stătător controlează calitatea producerii şi respectarea strictă a tehnologiei. Vinul nostru este produs din struguri, crescuţi pe podgoriile proprii, amplasate în apropierea Nistrului în zona Purcari, a cărei sol fertil şi bogat în microelemente crează condiţii optime pentru producerea unor vinuri extractive de excepţie.
Sântem o dinastie de vinificatori într-a patra generaţie, devotaţi şi pasionaţi de specialitatea noastră. Sarcina noastră principală este de a păstra tradiţiile, calitatea de producere a vinului, de a transmite spiritul trecutului, atmosferă şi istoria locului. Sa împărtăşim moştenirea cu poporul Moldovei şi oaspeţii de peste hotare. Preţuim nespus ceea ce ne-a rămas din istorie.