Coș 0
Nu ați ales nimic
Coș
Total: 0 MDL

Cum sa degusti vinul corect

Cum sa degusti vinul corect

Este important sa stii cum sa degusti un vin, in special, pentru ca iti va fi mai simplu sa il asociezi cu diferitele preparate culinare.

Degustarea unui vin nu se refera la capacitatea de a ghici numele vinului, domeniul agricol unde a fost crescuta vita de vie sau perioada in care au fost culesi strugurii. De fapt, este vorba despre senzatia pe care un vin o lasa ochiului, gurii si nasului.

In procesul degustarii este indicat ca, in primul rand, sa desfaci sticla de vin cu cateva minunte inainte de a gusta din el. Apoi, se toarna putin lichid intr-un pahar si se miroase. Un vin bun ar trebui sa aiba o aroma puternica. Chiar si in cazul in care a fost proiectat sa ofere senzatii discrete nasului, aroma lichidului ar trebui sa fie usor de sesizat. De asemenea, este necesar sa mai urmaresti complexitatea aromatica a unui vin. Un vin bun este dominat de una dintre urmatoarele arome: florale, fructata, vegetala, lemnoasa etc.

Dupa ce ai examinat lichidul din pahar din punct de vedere vizual si olfactiv, a venit momentul in care trebuie sa agiti paharul si, apoi, sa bei. Paharul se agita pentru ca lichidul sa aiba o puritate cat mai mare, fara aburii care ies in momentul turnarii lui in vas si fara mirosurile exterioare vinului. Numai in acest fel poti sa decizi daca senzatia pe care o simti este cremoasa, puternica, dura, daca vinul este dens sau alunecos si daca, dupa degustare, senzatia care iti ramane in gura se aseamana cu o arsura usoara sau cu o anumita aroma.

Alb sau rosu?

Unul dintre cele mai cunoscute si apreciate vinuri rosii este Sauvignonul (denumit si Cabernet Sauvignon). De obicei, aromele acestui tip de vin duc cu gandul la fructe verzi sau la fructe tropicale. De asemenea, acest tip de lichid are o densitate destul de mare, un gust intens, iar, din cauza acidului pe care il contine, iti lasa senzatia de gura uscata.

Specialistii recomanda sa combinati Sauvignonul cu fructe de mare, salate, carne de pasare sau de vita.

Un alt vin rosu recunoscut este Merlotul. Acesta este usor, cu gust fructat si mai putin sec decat Sauvignonul. Este un vin recomandat la mesele nepretentioase.

Daca doresti sa gatesti " coq au vin ” ai nevoie de Pinot Noir. Specialistii spun despre acesta ca, din punct de vedere al calitatii, Pinot Noir se situeaza cu o treapta mai jos decat Merlotul si este mult inferior Sauvignonului. Cu toate acestea, vinurile de tip Pinot Noir au un gust complex, usor si delicat, iar culoarea lor variaza intre nuante de rosu deschis si rosu inchis.

Este recomandat sa bei acest Pinot Noir la mesele care contin diferite preparate din carne (peste, miel, pui sau porc).

Dintre vinurile albe, Chardonnay pare a fi cel mai apreciat de catre specialisti, in special, pentru ca are un gust bogat si echilibrat cu arome care variaza intre lamaie, mere, pere sau vanilie. De altfel, acesta este unul dintre cele mai populare vinuri si se cultiva pe toate continentele, reprezentand 2% din suprafetele lumii cultivate cu vita de vie.

Este recomandat sa consumati Chardonnay in cadrul meselor care contin specialitati culinare din peste sau pasare.
In tara noastre se mai gaseste si Sauvignon Blanc pe care specialistii il considera mai putin calitativ decat Chardonnay-ul. Este un lichid uscat, cu gust acid si arome de citrice. Ca orice vin alb, este recomandat sa fie consumat alaturi de peste, fructe de mare sau carne alba.

Alte articole
Legenda vitei de vie
Singura vita de vie tacea si tinea capul plecat spre pamant: „Mie nu mi-a dat Domnul nimic; nici trunchi, nici ramuri, nici flori, nici fructe frumoase! Dar asa cum sunt, eu vreau sa astept si sa nada ...
4352
Nesos: Reînvierea vinului subacvatic iubit de Roma Antică , numit si Vinurile celor bogați.
„Vinurile celor bogați” În urmă cu aproximativ 2.500 de ani, comercianții din insula greacă Chios s-ar opri în așezări precum Elba și Piombino pentru a-și comercializa vinurile, ceea ce s-a dovedit a ...
807
Superstitii si Legende despre Vin
Legendele, credintele, superstitiile despre vin incep din nou sa-si croiasca drum spre noi in care viile au adus belsug de struguri in curtile viticultorilor, iar mustul fierbe cu mare spor si ravn ...
2754
2160