Degustare de vin " Vinuri Premium"

30

окт

Posted by Vasile

Vom avea parte de o seară cu totul specială alaturi de 4 producatori autohtoni si vinurile lor premium, şi vă vom prezenta lumea ascunsă a vinului, într-o atmosferă relaxantă si plina de poveste.   

Vom avea acozia să apreciem vinurile:

1. Cricova  "Vin Virgin" vin de calitate matur rosu sec;

2. Cricova " Magnific" vind e calitate matru rosu de desert;

3. " Negru de Purcari 2008" vin de calitate matur rezerva rosu sec;

4. "Rosu de Purcari 2008" vin de calitate matur rezerva rosu sec;

5. Chateau Vartely " Taraboste-Pur Aristocratic 2009" vin de calitate matur rezerva rosu sec;

6. Equinox " 5 Elemente" vin de calitate matur rosu sec.

 

 Impreună vom învăţa cum să alegem un vin, cum să apreciem vinul dincolo de „dulce” şi „sec” şi ce este cel mai important, vom descoperi patru poveşti diferite.

Seara va fi acompaniată de muzică vie, voie bună şi concursuri vesele.

Preţ de intrare -100 lei! Va aşteptăm!

_________________________________________________________

În ultimele zile ale acestui sezon în care soarele devine leneș iar frumusețea toamnei mai persistă printre arbori. Într-o asemenea ambianta e greu să nu participi  la ultima degustație de toamnă organizată de Clubul Amatorilor de Vin și Wine.md iar vinurile prezentate  au dezvaluit adevăratul  gust a unei băuturi milenare.

Este de menționat faptul că  fiecare eveniment ce se organizează este personalizat prin soiuri alese în care ne propunem să descoperim  povestea unicală a fiecărui vin. Ultimele „note” a unui vin select au fost savurate prin degustarea vinurilor Premium.

Ce înseamnă un Vin Premium?

 Vinul Premium se adresează amatorilor de vin, cunoscătorilor rafinați, fideli, în special pentru colecționari. Cu prețuri ce pornesc de la circa 200 de lei moldovenești, vinurile de lux prin plăcerea fină, demonstrează că merită să te cheltui.

Sunt vinuri în ediție limitată, produse din cei mai buni struguri, depozitate în condiții speciale, de o anumită vechime și depozitate apoi un timp pe o perioada calculata. Sticlele folosite provin în majoritate din Franța, Italia sau Republica Moldova. Dopurile de plută provin exclusiv din Portugalia, capișoanele din Franța sau Spania, iar etichetele sunt tipărite și ele în afară, cu excepții în Moldova. Cantitățile mici produse de vinăriile din Moldova le permit producătorilor ca vinurile lor sa fie atent monitorizate.

Au fost alese vinurile de la Purcari, Cricova, Chateau Vartely si Equinox. Vinurile roșii clasice „maturate și barriqueate”, generoase, înteresante datorită soiurilor de struguri ce compun cupajuri sofisticate.

Procesul de selectie s-a efectuat în baza cererilor amatorilor, iar  noi le-am selectat conform „regulilor de degustare a  vinurilor” le-am clasat  în ordinea următoare:

1. Cricova Vin Virgin 2011 (vin de calitate matur roșu)

2. Equinox 5 Elemente 2011 ( vin de calitate matur roșu sec)

3. Chateau Vartely Taraboste Pur Aristocratic 2009 (vin de calitate matur rezervă roșu sec)

4. Negru de Purcari Vintage 2009 (vin de calitate matur rezervă roșu sec)

5. Cricova Magnific 2011 ( vin de calitate matur roșu de desert).

Publicul ne-au entuziasmat prin implicarea lor și împărtășirea impresilor. Și-au pus la incercare abilitățile lor organoleptice pentru a i-și testa eticheta de sommelier. Împreună , pe un fond de chitară am avut o degustare reusită. Printre cele mai apreciate vinuri s-a clasat vinul roșu sec Taraboste Pur Aristocratic 2009, vinul Negru de Purcari Vintage 2009  și vinul roșu de desert Cricova Magnific. Desigur nu a fost lasat cu vederea si Equinox 5 Elemente, un vin rosu sec, o bomba intre vinuri. Și pentru că bună atmosfer  este   cireașa de pe tort al acestor degustări ne-am delectat cu prăjiturile hand-made servite la desert și bineînțeles concursuri pentru a încerca înteligența consumatorului.

Despre vin trebuie să vorbim nu doar sa-l gustăm, doar astfel  putem educa o cultură a consumului de vin. Publicul sunt amatorii de vin și văd în aceasta bautură selectă o experiență gustativă și cultural. Un vin de calitate este însă greu de identificat pentru un necunoscător. Nu întotdeauna prețul mare este un indiciu al calității. Ar trebui să ținem cont de plantație, producător, anumite indicii de pe etichetă, denumirea de origine și calitate controlată și nu în ultimul rând de preț. Dacă într-un supermarket, magazin de specialitate, cumpărarea unui vin este determinată  de vînzător, atunci într-o vinotecă sau restaurant, consumatorul este ajutat de  sommelier. Anume sommelierul este cel care poate sa ne ajute sa alegem un vin în baza regulilor de asociere oenogastronomice.