Parte integranta a Europei, Moldova are o bogata istorie. Fiind situata in zona de contact a diferitelor curente culturale si istorice – carpato-balcanic, central-european si euroasiatic – pe parcursul a mai multe milenii a imbinat armonios diversele traditii culturale ale populatiilor protoindoeuropene, precum si ale celor mai arhaice ramuri ale indoeuropenilor, inclusiv ale tracilor, slavilor, celtilor, gotilor, hunilor. Pe parcurs, acestea au capatat trasaturi specifice si irepetabile. Pe teritoriul Republicii Moldova exista deosebit de multe monumente istorico-arheologice (circa opt mii), ale caror valoare cultural-istorica se inscrie in contextul valorilor general umane europene. Teritoriul Moldovei a fost populat din timpuri stravechi. Numeroase vestigii arheologice confirma faptul ca oamenii populeaza aceste locuri inca din epoca paleoliticului inferior (circa 500 mii de ani de ani in urma).
La limita mileniului V-IV i. Hr., in epoca eneolitica, se constituie una dintre cele mai remarcabile culturi, si anume Cucuteni-Tripolie, cu performante incomparabile in domeniul artei din acele timpuri.
Existenta civilizatiei geto-dacice se dateaza cu sec. VI-I i. Hr., aceasta fiind raspindita in toate zonele Moldovei. Incepind cu anul 105 i. Hr., in urma victoriilor imparatului Traian asupra Daciei, populatia acesteia a fost romanizata, ea preluind de la invingatori limba si cultura Imperiului Roman.
Dupa evacuarea legiunilor romane din aceste tinuturi (anul 271, in perioada imparatului Aurelian), incepe epoca “popoarelor migratoare” (gotii, hunii, avarii, slavii), care se incheie cu constituirea in 1359 a statului feudal moldovenesc, al carui intemeietor este considerat Bogdan I.
In 1812, ca rezultat al Tratatului de pace ruso-turc de la Bucuresti, partea de est a Moldovei, situata intre riurile Prut si Nistru, cu numele Basarabia, a fost eliberata de sub suzeranitatea turceasca si anexata la Imperiul Rus, fiind gubernie ruseasca pina in anul 1918.
In 1918,in rezultatul disparitiei Imperiului Rus, Basarabia era ocuptata de catre Romania, stare ce dureaza pina in anul 1940, cind, a fost eliberata de sub acupatia Romaniei de catre trupele sovietice si alaturata la Uniunea Sovietica. Ca unitate teritoriala in componenta URSS, a functionat pina in ultimul deceniu al secolului XX.
La 27 august 1991, Republica Moldova devine stat independent si suveran.